Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fogalma képes leírás - Jóga.tlap.hu
részletek »

Fogalma - Jóga.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: joga.tlap.hu » Fogalma
Keresés
Találatok száma - 10 db
A jógáról általában

A jógáról általában

A jóga egy önismereti út, mely segít önmagad mélyebb felfedezésében. Kezdetben főleg a test megerősítésével foglalkozunk, illetve a stresszoldással, relaxációval, légző gyakorlatokkal. A jógának kb. 5000 éves gyökerei vannak Indiában.

Az emberi természet (a hinduizmus szellemében)

Az emberi természet (a hinduizmus szellemében)

A hinduk számos módszert dolgoztak ki elménk megismerésére és az Isteni természet manifesztálására. Egyik ilyen eljárás a jóga. A tökéletes jógi óriási hatalommal bír. A jógáról szóló könyvek szerint a jógi képes a repülésre, olyan kicsivé válhat, mint egy hangya, vagy olyan naggyá, mint egy hegység. Láthatatlanná válhat, még új planétákat is alkothat, és irányíthatja is őket. Olvashat mások gondolataiban, távolba láthat, és hallhat. Egy ilyen jógi jelenlétében egy oroszlán és egy bárány is félelem nélkül ülhetnek. A jóga gyakorlásának számos eredménye van. Ilyen eredményként jelenthető ki az, hogy Isten és az ember Isteni mivolta ugyan azt, vagyis az elme, vagy a belső természet megismerését jelenti. A hinduk úgy gondolják, hogy minden egyes elme kapcsolatban van a többivel. A jógik azt mondják, hogy létezik az elméknek egy olyan óceánja, amelynek saját elménk is részese. Ha pedig képesek vagyunk saját elménk irányítására, akkor a többi elmét is kontrolálni tudjuk. A hinduizmusban egy harmadik, fontosabb elképzelés is létezik az Isteni koncepcióról. Bár fentebb már szó volt róla, hogy a jóga gyakorlásával emberfeletti hatalomra tehetünk szert, a végső cél azonban a természet kötöttségétől való megszabadulás. Ezen hatalmak megszerzésével egyidejűleg a jógi azonban önző maradhat, és mások kárára használhatja fel erejét.

Fogalma a Wikipédiában

Fogalma a Wikipédiában

A jóga (régen: yoga), szanszkritul: योग, a keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében. A jóga művelője a jógi (szanszkritül a férfi jógikat joginnak, a női jógikat pedig jogininek is nevezik). A jóga célja a testi és a szellemi erők felébresztése. Eszerint alapvetően kétféle jógát különböztetünk meg: testi és szellemi jógát. A jógának több változata ismert, amelyeket a különböző személyiségtípusokhoz fejlesztettek ki. Indián kívül először a hatha jóga vált népszerűvé a 20. századi nyugati világban, ma már azonban Európában is szinte minden ága elérhető jógaközpontok által...A modern jóga gyakran tartalmaz a hinduizmusból származó tradicionális elemeket, mint például az erkölcsi és etikai alapelveket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló pózokat (az úgynevezett ászanákat vagy más néven tartásokat), a spirituális filozófiát, a guru által történő útmutatást, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését. Ezeket az elemeket általában adaptálják a nem hindu jógik számára.

Ezotéria magazin hírek
Az új kínai holdújévhez új szerelmi horoszkóp, mely utat mutat 2014-ben párkapcsolatodban
Az új kínai holdújévhez új szerelmi... Még pár óra és elkezdődik a Ló éve. A kínai holdújév alkalmával szerelmi horoszkópot állítottunk össze, melynek időzítése nem is lehetne aktuálisabb. Sokan ismerik és hisznek a kínai horoszkópokban, melyek még a kételkedőknek is nyújtanak sok-sok értékes, megfontolandó útmutatást párkapcsolatukhoz. Patkány: A Patkány típus ebben az évben több kalandot tudhat...
Angyal tanfolyam története 2013 március 15
Angyal tanfolyam története 2013 március 15 A leírt történettel szeretném bemutatni, hogy aminek létre kell jönnie, az milyen...
A Dalai láma Prágában: az imádság nagyon fontos dolog, de a világ számára a tettek fontosabbak
A Dalai láma Prágában: az imádság... A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új...
Hinduizmus és jóga

Hinduizmus és jóga

A hindu vallás, India ősi öröksége olyan eszmerendszer, amelynek középpontjában egyén és Isten kapcsolata, a nem-ártás és a tolerancia áll, valamint olyan szellemi és lelki értékek, amelyek nemcsak India számára érvényesek, hanem egyetemlegesek. Eredete a történelem hajnalára nyúlik vissza. A 'hindu' szó eredeti jelentése: az, aki követi a nem-ártás elvét. Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji szerint:'Ha nem tudod letörölni embertársaid könnyeit, legalább ne légy a könnyek okozója.' A hindu gondolat nem hirdet kizárólagosságot. Azt tanítja, hogy egy Isten van, akihez sok út vezet. A hindu hagyomány szerint a jóga a gyökere minden lelkiségnek, az ősi vallásoknak és a jelenlegieknek is a Földön. A jóga az egyesítő elv a világegyetemben, a spirituális tudat és kozmikus fény, mely lehetővé teszi az egyéni tudat fejlődését, felemelkedését és újraegyesülését az egyetemessel, az Istenivel. A jóga-elv az emberiség számára az egészséges, harmonikus élet kialakításában és az Isten-megvalósítás elérésére szolgáló spirituális filozófiában és gyakorlatrendszerben nyilvánul meg.

Karma Yoga

Karma Yoga

Karma is a Sanskrit term. It means action or deed. Any physical or mental action is Karma. Thinking is mental Karma. Karma is the sum total of our acts, both in the present life and in the preceding births. Karma means not only action, but also the result of an action. There is a hidden power in Karma or action termed 'Adrishta' which brings in fruits of Karmas for the individual. The consequence of an action is really not a separate thing. It is a part of the action and cannot be divided from it. Karma, according to Jaimini Rishi, is the performance of Agnihotra and other Vedic rituals. According to the Gita, any action done with Nishkamya Bhava is Karma. Lord Krishna says: 'Work incessantly. Your duty is to work but not to expect the fruits thereof.' The central teaching of the Gita is non-attachment to work. Breathing, eating, seeing, hearing, thinking, etc., are all Karmas. Thinking is the real Karma. Raga-dvesha (likes and dislikes) constitute real Karma.

Mi a jóga?

Mi a jóga?

'A jóga ősi filozófiai és életviteli rendszer, amely olyan módszereket foglal magába, amelyekkel az egész személyiséget fejlesztjük; a fizikai, az energetikai, az elmebeli, az érzelmi, a bölcsességbeli és a lelki képességeket, az erkölcsiséget, a kapcsolatokat, valamint spirituális valóságunk felismerését.' Swami Nirandzsanánanda Szaraszvat. A jóga a helyes életmód tudománya, ezért szükséges mindennapi életünkbe beépíteni. Az emberi létezés, a személyiség minden aspektusára hat: a fizikaitól, a mentálison és az érzelmi jellegen át, egészen a spirituális szemléletig.

Rádzsa jóga 8 lépcsője

Rádzsa jóga 8 lépcsője

A jógáról szóló sorozatunk befejező részéhez érkeztünk, melyben a megvilágosodáshoz vezető út utolsó lépcsőit mutatjuk be. A Yama - Yamák egy helyes erkölcsi hozzáállás irányelvei. Ezek közül az első az ahimsa, a nem-ártás törvénye, vagy az erőszakmentesség. A második a satya, az igazmondás, vagy az igazsághoz való hűség. A harmadik az asteya, a nem-lopás. A negyedik a brachmacharya, ami önmegtartóztatást és mértékletességet, de nem önmegtagadást vagy aszkézist jelent. Az ötödik az aparigraha, mely azt mondja, hogy ne ragaszkodjunk a dolgokhoz. A Niyama - A Niyama az életvezetési elvek összessége. Ennek is öt része van, ezek közül az első a saucha, mely a külső és belső tisztaságot jelenti, ami tulajdonképpen a jó közérzet alapfeltétele. A test megtisztítása után következik az elme megtisztítása a zavaró gondolatoktól, a negatív érzelmektől, amilyen a harag, a gyűlölet, a kapzsiság, a féltékenység aggódás, hiúság, stb. A második a santosa, a megelégedettség, melyet fontos kifejleszteni magunkban. A megelégedettség boldogsággal, kiegyensúlyozottsággal és nyugodtsággal jár együtt. A harmadik a tapas, mely folyamatos figyelmet és kitartást jelent. A svadhyaya, az önismeret, önképzés és -tanulmányozás. Az ötödik része a Niyamanak, az ishwarapranidhana, avagy a lemondás a tetteink gyümölcséről.

Sri Chinmoy

Sri Chinmoy

Mit jelent tulajdonképp a jóga? A 'jóga' jelentése 'egyesülés'. Ez az ember és Isten közti egyesülés. A jóga megmondja milyen messzire jutottunk az Isten-megvalósításhoz viszonyítva. A Kozmikus Drámában elrendelt szerepünkről is beszél. A jóga utolsó szava az, hogy minden emberi lélek Isten isteni képviselője a földön.

Stresszoldó

Stresszoldó

Hogyan enyhíti a stressz okozta tüneteket a fizikailag aktív gyakorlás? A szükséges koncentráció kizárja, hogy gyakorlás közben a jógázó sokat gondolkozzon, mert akkor azonnal elveszíti a különböző pontokra irányított figyelmét, és helyes testtartása szétesik. Mivel a jógázó nem gondolkozik, hanem a testrészeire figyel, a gyakorlás végére kikapcsolódik, annak ellenére, hogy fizikailag és szellemileg is aktív volt. A gyakorlatok feltöltenek energiával, és felfrissítenek.

Hirdetés
Yoga Zona Blog

Yoga Zona Blog

A Yoga Zona Blog célja, hogy minél több emberrel megismertesse a jógát és inspiráljon a mindennapi gyakorlásra. A bejegyzések bemutatják mi is a jóga pontosan, milyen tradicionális háttere van, milyen eredeti forrásokról tudunk, milyen szintjei vannak, milyen pozitív hatásokkal bír a gyakorlás, milyen különböző megközelítésekkel találkozhatunk. Olyan gyakorlatokat hivatott bemutatni, amelyet az egyéni adottságokhoz lehet igazítani, így fiatalok és öregek, soványak és túlsúlyosak, egészségesek és betegek egyaránt végezhetnek. Emellet szól olyan hétköznapi tippekről is, amik segítenek abban, hogy a jóga tanításait a matracon túl is tudjuk alkalmazni.

Tuti menü